2017. november 6., hétfő

Ott segítek ahol tudok

Hétvégén kisegítő szerepet töltöttem be, úgymond én voltam a család "jobb keze". Anyu és Jocó elutazott pár napra kirándulni, így az összes állatot nekem kellett ellátni. Minden percét élveztem.

Mivel Jocó a falu végén lakik (idővel anyu is odaköltözik hozzá végleg, ők élettársak mert apám sajnos korán elment közülünk), én a falu közepén lakom, ezért reggelente pár perces séta vagy biciklizés igénybevételével jutottam A-ból B-be. Először mindig az itthoni teendőket láttam el, a (szokásos etetés/itatás tortúra) majd a másik háznál is ugyan ezt elvégeztem. Annyi különbséggel, hogy ott eggyel több állatfaj él. 

Így nézett ki a napom a mi részünkről: reggel tyúkok-kutya-macskák etetése/itatása, délelőtt tyúkoknak legelés, délbe búza, délután nasiként paprikagaz és egyéb fűfélék, majd estefele beülés előtt megint búza és tojásbeszedés, majd kutya/macskák etetése. 

Ez a másik háznál ilyen volt: reggel tyúkok etetése/itatása vízcserével, majd nyulak helyének kitakarítása,-utána vízcsere-szénaadagolás-búza kimérés, majd kutyák etetése, utána a tyúkoknak gyorsan szedni a fűféléket amit egész napra esznek majd este visszamenni tojásbeszedés és újra tyúkok-nyulak-kutyák etetése... Jocónál azért kellett csak napi 2x visszamennem etetnem mert ez volt az utasítás. Ő a munkájából kifolyólag is így csinálja és az állatok is ezt szokták nála meg. 
Jocónak beindult a nyulazása. A régi anyák közül kettőt lecserélt és azok helyett újak vannak, már csak egy régi van meg az első felvonásból. A bak az ugyan az maradt mint régen. Eddig rengeteg kicsi született, nemrég egy ember (aki szintén hobbiból tartja őket otthon) megvette kb a 3/4 részét a kisnyulaknak. Egészen kicsiket továbbtartásra és eladásra, a nagyokat meg levágásra vitte. 
Június körül volt bejegyzés a nyúlház épüléséről, azóta természetesen elkészült és már egy ideje birtokba is vették a nyulak. Van egy kiugró része amibe szalma kockabálák és a tyúkok etetői vannak. Ezt a részt oldalról kb vállmagasságból ráccsal fedte be, az ajtó is rács amin közlekedünk és alulról kb tyúkmagasságba le lett vágva egy hosszú rész amin keresztül a tyúkjai közlekednek. Így a búzát nem eszik fel a verebek és a galambok. A kiugró részből átjutunk a takarmány tárolóba ahonnan áttudunk nézni a nyulakra, mert csak egy mellig érő válaszfal választja el a két helyet. Külön ajtón kívülről lehet bejutni a nyulakhoz. A bak egy külön nyúlketrecbe van egyedül, az anyák szintén külön fakkokba vannak egymás felett, a kicsik pedig földön lévő boxokba kerülnek. 3 box van, az elsőbe a leválasztottak, a másodikba a félidősek, a harmadikba a vágás érettek tartózkodnak. A nyúlházon 3 nagy nyitható-zárható-kitámaszthatós ablak van, a takarmányoson is van 2 de az nem nyitható. Az épület teteje pala, fából és CK lapokból van összeszerelve. Az alja beton, azalatt azt hiszem kavics és homok van. 
Nyúlház belülről: folyosó-kisnyulak az ablakból nézve-lent a boxok-jobb sarokba lent pedig az egyik üres box 

Anyák: tarka-Foltos, a fekete és az alsó fehérnek nincs neve- a nagy képen a bak van, Misi

Ilyen volt még júniusban az építkezéskor 
Kívülről: ablakkitámasztás, esti fényekben a nyúlház, a kiugró részt is látni lehet oldalt és lent középen, lent bal sarok a tyúkok átjárója, jobb sarokba a takarmányos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése