2017. május 16., kedd

Előkészületek a csibék érkezésére

Tavaly megálmodtam, hogy az új évben új ketrec kell az új nemzedéknek. Idén sikerült is ezt a kisebb tervet megvalósítanunk.Szóltam drága jó bátyámnak aki áprilisba összedobta nekem. Vett hozzá fa alapanyagot, csibedrótot és pár összetartó elemet amire szüksége volt. Én csak annyi távpontot adtam, hogy az eredetinél egy picivel legyen kisebb hosszúságra de magasságra nagyobb legyen, hogy ne kelljen nagyon lehajolni bele, a teteje ne emelhető és levehető, hanem nyitható legyen, és az egyik hosszabbik oldala drótos egy rövidebb végével együtt, a másik fele fa legyen a másik rövid oldalával együtt. Így elkészült körülbelül abban az 1 hétben a ketrec míg én a kis érettségire készültem fel. 


Beolajozva


Csöpike 
De, míg készült a ketrec addig megkotlott 2 tyúkom hiába mert hely hiányába kénytelen voltam elmulasztatni nekik a hemzsegésüket. Április vége fele ismét megkotlott Karamella immár másodszorra és Csöpike is. Mivel már volt helyem ezért muszáj volt megültetnem őket, mert sajnos nagyon kevesen lettünk így állományilag. Az öreg tyúkok nagy része elpusztult, volt amelyik egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnt.

Karamella


Jocótól (anyu élettársa) anyu hozott át nekem tojásokat amiket az új vörös tyúkok tojtak. Bízva benne (mivel azok nála is jó tojók), hogy majd az utódok is ugyan olyan jók lesznek. Egyébként én már 9 éve foglalkozom így komolyabban ezekkel a dolgokkal, mert 9 éves voltam mikor először tyúkot ültettem. Mindig a mamámat követtem, lestem és eltanultam a fortélyokat. Fészkeket tömtem, tojásokat választottam, felfedeztem a születésük csodáját. Mára már nagyon jól űzöm az ültetést azóta is.
Csöpike alá 8db tojást tettem mert kistestű tyúk. Karamella alá viszont 17 tojást pakoltam de abból mára csak 15 lett mert egyik nap mikor úgy döntött, hogy ő leszáll délután is akkor az egyik tojást magával rántotta és eltörte, a másik pedig a fészekbe roppant be. A roppantat is kidobtam mert abból már nem lett volna ilyen áron kiscsibe. Minden reggel lerakom őket had egyenek, had igyanak, de ez a kis bolond egyik reggel nem ivott csak evett és emiatt történt sajnos ez a kis balesete. Azóta már csak betakargatási gondjai vannak, általában 1 vagy 2 tojás szokott úgy lenni, hogy fele vagy csak a teteje kilátszik alóla néha. Olyankor ráigazítom picit a tyúkot és kész. Neki még van kb. 2 hete talán vagy 1,5.
A ketrecet lekentem a hétvégén fáradt olajjal, hogy később ha belekerülnek a csibék akkor ne telepedjen bele a fába a sok tetű és egyéb rovar.

2 megjegyzés: