2017. június 24., szombat

Harc a hőséggel


Hivatalosan is beköszöntött a nyár amit csak a nyári napforduló tudott még hitelesebbé tenni.  

Nálunk a faluba már napok óta tart a meleg amit az állataink is nehezen tűrnek. Jelenleg csak tyúkok-csibék, kutya és 2 macska van de szerintem ez az arány egy darabig így is fog maradni. Érzem, hogy idővel kb. 8 év múlva már több állatom lesz az udvarba és akkor még elfoglaltabb leszek, még nagyobb örömbe lesz részem és még jobban oda kell figyelnem rájuk. (Tervezek pár dolgot, de ezek majd az évek során kiderülnek).
Tyúkok minden reggel friss vizet kapnak és általában az árnyékba teszem nekik mert a nap korán besüt hozzánk és pillanatok alatt feltud melegedni a vizük. Késő délutánig kitart nekik, majd délután csere. Az udvarból egy kis részt ma belocsoltam nekik vízzel aminek nagyon örültek. Odasétáltak széttett szárnyakkal, leültek, kapirgáltak. Ez is nagyon jó módja a hűsítésüknek. A tojás száma is egy nagyon picit visszaesett, de ezt a meleg számlájára írom. Bár ez minden évben így van mint egy körforgás. A csibék önitatóból kapnak vizet de nekik többször kell cserélni mert hamar bekoszolódik. Jelenleg még ketrecben vannak, már szépen nőnek, tollasak. Hamarosan majd kikerülnek az udvarra, egy elkerített kis részbe raknám őket de meglátjuk majd hogy sikerül-e  véghezvinnem.
Macskák a vízpótlásukról önmaguk gondoskodnak, ha szomjasak kimennek a tyúkokhoz inni vagy a kutya táljához ha úgy van. Tegnap Félixet ahogy simogattam csöpögtettem rá a vizet amit nagyon élvezett.
Kutyámnak legtöbbször a pofáját, a hasa alját szoktam levizezni úgy, hogy a kezembe teszek egy kis vizet és bevizezem az érintett részeket. Volt mikor a kerti csapnál slag segítségével lemostam. Amúgy egész nap bent fekszik az előszobába a járólapon és pihen. Ki-be járhat kedve szerint mert az ajtó reggeltől estig mindig nyitva. Az ajtófüggöny lefogja a meleget, beljebb meg nem tud jönni mert az előszoba és a nappali között egy kettes ajtó a válaszfal. A sétákat a reggeli vagy a délutáni órákra halasztom.

Élvezték a vizes földet és a friss vizet

Nőnek a csirkék






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése